fbpx

Mirisne grupe

Kada započinjete put u svet parfema, čućete/pročitaćete reči o mirisima kao što su aromatični, orijentalni, cvetni itd. Ovi termini su ustvari mirisne grupe parfema. Mirisni točak (eng. The Fragrance Wheel) je relativno nova metoda klasifikacije mirisa koji se koristi u industriji parfema. Metoda je nastala 1983. godine. Dizajnirao je Michael Edwards, francuski konsultant u industriji parfema.

Glavne mirisne grupe su:

  • Cvetni: Ovo je jedna od najvećih mirisnih grupa i uključuje mnoštvo varijanti kompozicija sa cvetnim srcem. Mogu sadržati samo jednu vrstu cveća ili mešavinu više različitih cvetova. Cvetni mirisi dolaze u rasponu od osetljivih, prolećnih kombinacija cveća kao što su ljiljani i do jakih i opojnih ruža i gardenija. Najveći broj ženskih mirisa spada u ovu grupu. Ova grupa se može kombinovati sa drugim grupama npr sa citrusnim notama, što čini mirise ove grupe svežijim i lakšim.
  • Orijentalni: Ova grupa asocira na bogate i začinjene mirise. Uglavnom sadrže tople začine, smolu itd. Note cimeta, ambera, karanfilića i tamjana odaju utisak trenutaka duboke inspiracije i telesnog zavođenja.
  • Citrusni: Kod ove grupe mirisi su zasnovani na citrusnim notama limuna, narandže, grejpfruta, mandarine ili bergamota. Mirisi iz ove grupe su osvežavajući i čisti. Najčešće se kombinuju sa vodenim i cvetnim akordima.
  • Drveni: Drvenastim notama se smatraju zemljani mirisi. Drvene note se koriste u srednjim i baznim notama parfemske kompozicije. Paleta drvenih nota je široka, ali najčešće se koriste tople prirodne note sa raznim nijansama: puderastim, dimnim, travnim, smolastim itd.


Ostale grupe:

  • Kiparisni: Grupa je dobila naziv po parfemu Coty Chypre iz 1917. godine. U prevodu sa francuskog jezika chypre znači Kipar. Mirisi se najčešće sastoje od drvenastih nota, bergamota, hrastove mahovine, pačulija i labdanuma. Takođe kod ove misrisne grupe se mogu naći i cvetne i voćne note.
  • Aldehidni: Aldehidi su sintetičke/veštačke hemijske komponente koje se najčešće mešaju sa cvetnim notama i daju metalni, oštri, citrusni miris. Najpoznatiji aldehidni parfem je Chanel No5.
  • Aromatični: Ova mirisna grupa je kombinacija nota lavande, žalfije, ruzmarina, kima i mnogih drugih biljaka koje imaju travnato začinske note. Ova grupa je najčešća kod muških mirisa.
  • Kožni: Parfemi iz ove grupe sadrže karakterističan oštar dimast miris kože, miris meda, duvana ili katrana. Ova grupa je najmanja i najčešća je kod muških mirisa.
  • Fužeri: Fougere u prevodu sa francuskog jezika znači paprat. Mnogi muški mirisi pripadaju ovoj mirisnoj grupi, koja se odlikuje oštrim biljnim i drvenastim notama.
  • Gurmanski: Mirisi ove grupe su najčešće kombinacija sintetičkih gurmanskih (jestivih) nota kao što su med, čokolada, vanila i bombone.
Share

You Might Also Like

Odaberite valutu
EUR Euro